Hormonen

Het woord hormoon komt van het Griekse 'hormon', wat opwinden of prikkelen betekent en dat is een soort omschrijving van wat er gebeurt als een hormoon zijn boodschap afgeeft: het doelweefsel wordt tot activiteit geprikkeld. De reactie daarop kan onmiddellijk en kortdurend zijn, maar ook langdurig. Hormonen zijn heel krachtig en worden daarom in slechts minimale hoeveelheden vrijgemaakt. Zelfs de geringste schommeling in de hormoonspiegel kan invloed hebben op lichaam, geest en emoties.

Hormonen zijn chemische boodschappers die voornamelijk worden aangemaakt door endocriene klieren. Ze maken het mogelijk dat het endocriene stelsel de activiteiten in andere cellen en organen van het lichaam kan regelen. Hormonen worden beschouwd als boodschappers omdat ze het een klier mogelijk maken vanaf afstand een cel of een orgaan te beheersen.

De hormonenoverdracht werkt als volgt:
Een klier scheidt een hormoon af in de bloedstroom en is bedoelt voor een specifiek doel, een cel of orgaan dat door de klier wordt gereguleerd. Eenmaal vrijgemaakt circuleert het hormoon in het bloed. Als het contact is gelegd is, dan bindt het hormoon zich aan de receptor, waarbij het zijn boodschap afgeeft, een boodschap die een reactie in het doelweefsel aanwakkert.

Hormonen worden ingedeeld in twee groepen, al naar gelang hun chemische structuur:
  • Steroïden worden gemaakt van cholesterol en hebben een karakteristieke vier-ringen structuur, geslachtshormonen zijn steroïden. De mannelijke hormonen worden androgenen genoemd, waarvan testosteron het meest actief is. De vrouwelijke hormonen zijn oestrogenen en progesteron. Daarbij komt DHEA, lid van de androgenenfamilie en een belangrijke uitgangstof van geslachtshormonen die tot andere geslachtshormonen kunnen worden omgezet. Een uitgangsstof is een stof die kan overgaan in een andere of meer actieve stof. DHEA bijvoorbeeld kan door het lichaam worden gebruikt om testosteron en andere androgenen of oestrogenen te maken. De mannelijke hormonen zijn verantwoordelijk voor de seksuele prikkeling, ze beïnvloeden zowel het endocriene stelsel, dat hormonen produceert, als het zenuwstelsel, dat geest en gevoelens beheerst. Vrouwen produceren ook androgenen, maar in kleinere hoeveelheden. Die kleine hoeveelheden zijn essentieel voor het in stand houden van de normale geslachtsdrift bij vrouwen.
  • Peptiden wordt gemaakt uit aminozuren die aan elkaar geregen zijn tot ketens. Gastro-intestinale hormonen (maag- en darmhormonen) en het hypofysehormoon oxytocine zijn voorbeelden van peptiden of van eiwit afgeleide hormonen.
Zie ook: