Doorgaan naar hoofdcontent

Hooikoorts (allergische rhinitis)

Allergische rhinitis (hooikoorts) is een vorm van allergie dat zich uit door een abnormale gevoeligheid voor verschillende stoffen en manifisteert zich vooral door niesbuien.

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij hooikoorts:
  • Groot hoefblad remt de histamine aanmaak waardoor het een plantaardig antihistaminicum is. Door deze geneeskrachtige eigenschappen is het een prima inzetbaar middel bij hooikoorts en huisstofmijtallergie.
  • Ogentroost werkt anti-allergisch en lokaal ontstekingsremmend op het slijmvlies van neus, mond en keel bij allergische neusslijmvliesontsteking zoals hooikoorts en bij huisstofmijtallergie met neusloop/drupneus.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de synthese en afgifte van histamine, meer nog dan vitamine C. Samen hebben ze een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie OPC's en vitamine C werken weerstandsverhogend tegen allergieën, virussen en verminderen ontstekingen.
  • Pau d'arco bevat tevens quercetine, xyloïdon en andere flavonoïden. Zoals met veel andere flavonoïden is quercetine nuttig bij het versterken van de capillairen. De antihistamine-werking maakt het ook geschikt bij mensen met allergische aandoeningen als hooikoorts en dermatitis.
  • Zwarte netel (perilla olie) werkt ontstekingsremmend, anti-allergisch en verbetert de kwaliteit van het immuunsysteem. Helpt ondersteunend bij hooikoorts.
Hooikoorts is een vorm van allergie en komt tot uiting door een abnormale gevoeligheid voor verschillende stoffen en manifesteert zich vooral door niesbuien, jeuk in de neus, de oren en het gehemelte, een waterige loopneus, neusverstopping, meestal heeft de patiënt ook last van rode, jeukende en tranende ogen. Hooikoorts wordt meestal uitgelokt door het stuifmeel (pollen) van bloeiende planten (meeldraden), dat verspreid wordt door de wind of door insecten. In dat geval spreken we van pollinose. In andere gevallen wordt het uitgelokt door de mijten die zich in het stof binnenshuis bevinden, door pels of pluimen van dieren, of ook door verschillende chemische stoffen (zoals lijmen, solventen, verven, ...).
Vitamine C met Quercetine en OPC verbeteren de antioxidant-status, quercetine vermindert de symptomen van hooikoorts.
Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Allergieën
Histamine en allergieën
Pollen en hooikoorts - Effecten van stuifmeel op de gezondheid - Auteur: Jan Derksen