L-glutamine

L-glutamine stimuleert de afgifte van insuline bij patiënten met suikerziekte en/of obesitas. Bijna alle cellen van het lichaam kunnen glutamine aanmaken. Toch kan de productie onder bepaalde omstandigheden tekort kan schieten. Tijdens stress, vasten, zware sportbeoefening, levercirrose en ernstige ziekten waaronder zware infecties, kunnen gemakkelijk glutamine tekorten ontstaan.
Ondersteunende werking van L-glutamine bij de volgende aandoeningen:
 • Alcoholisme: L-glutamine helpt bij ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en verslavingen in het algemeen. 
 • Colitis ulcerosa: L-glutamine herstelt het darmslijmvlies, glutamine heeft een belangrijke preventieve functie voor de ontwikkeling van ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Glutamine voorkomt geheel de vorming van littekenweefsel. Littekenweefsel is een onomkeerbaar gevolg van de darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darm.
 • Lekkende darm: L-glutamine kan worden ingezet bij verhoogde doordringbaarheid en ontstekingsziekten van de darmen. De darm moet voedingsstoffen op kunnen nemen maar ook veel belastende stoffen en microben kunnen weren. L-lutamine speelt hierbij een belangrijke rol omdat het de darmbarrière versterkt. L-glutamine is belangrijk voor de heropbouw van de sneldelende cellen van het darmepitheel (beschermende laag van het slijmvlies), met name in de dunne darm. Deze cellen worden elke 3 tot 4 dagen volledig vernieuwd. 40 % van het totale glutamine verbruik vindt plaats in de darmen. Bij een glutamine tekort kunnen de darmepitheelcellen verminderen, wat niet alleen leidt tot een verminderde absorptie van nutriënten, maar ook tot een mogelijk verhoogde doordringbaarheid van het darmepitheel. L-glutamine voorkomt lekkende darmen door ontstekingen van het slijmvlies, voorkomt littekenvorming in de darmen, littekenweefsel is een onomkeerbaar gevolg van de darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darm.
 • Littekens: L-glutamine is zeer belangrijk voor een goede wondgenezing. Zware verwondingen (zoals brandwonden of na operaties) hebben een sterk verhoogde behoefte aan glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt. Fibroblasten, macrofagen en lymfocyten hebben een hoge behoefte aan glutamine.
 • Maagdarmkrampen: L-glutamine 40 % van de totale glutamineverbruik vindt in de darmen plaats. Bij een glutamine tekort kan het epitheelweefsel (bovenste laag van de slijmvliezen) in de darmen verschrompelen, wat verminderde doordringbaarheid van de darmen teweeg kan brengen. De inname van glutamine blijkt een belangrijke preventieve functie te hebben voor de ontwikkeling van ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa te voorkomen. Glutamine kan de vorming van littekenweefsels voorkomen. Littekenweefsel is het gevolg van darmontstekingen en kan leiden tot vernauwingen en functieverlies van de darm, met als gevolg ondere andere buikkrampen (buikpijn).
 • Maagwandontsteking: L-glutamine kan de kans op maagdarminfecties sterk verminderen.
 • Spiergroei (spieren opbouwen en versterken van spiermassa)
 • Verslavingen: L-glutamine werkt ondersteunend bij ontwenningsverschijnselen van alcoholisme en verslavingen in zijn algemeenheid.
 • Wonden: L-glutamine is belangrijk voor een goede wondgenezing, vooral bij zware verwondingen is er een sterk verhoogde behoefte aan l-glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt.
 • Ziekte van Crohn

Dosering:
 • Een veel gebruikte dagdosering L-glutamine ligt tussen de 5 en 10 gram per dag. Het verdient de voorkeur de hoeveelheid in meerdere kleine porties te verdelen en verspreid over de dag in te nemen.
 • Om competitie met andere aminozuren tegen te gaan, is het aan te raden glutamine tenminste een half uur voor de maaltijd in te nemen.
 • De dosis kan naar behoefte of op geleide van het klinisch beeld worden aangepast. Geschat wordt bijvoorbeeld dat een AIDS-patiënt al in de eerste stadia van de ziekte een behoefte heeft van 10 gram glutamine per dag. Bij zware immuundeficiënties of bij patiënten die een beenmergtransplantatie ondergaan, worden soms wel doseringen tot 40 gram per dag gebruikt.
 • Glutamine is hittegevoelig, meng daarom geen glutamine met hete dranken.
Waarschuwing:
 • In de aangegeven dosering zijn van L-glutamine geen contra-indicaties bekend.
 • Voor zover bekend veroorzaakt L-glutamine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen.
 • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.