Fibromyalgie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij fibromyalgie:
  • Co-enzym Q10 vooral organen met hoge energiebehoefte zoals hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren verbruiken veel co-enzym Q10. Het niveau van co-enzym Q10 in het lichaam neemt af met het ouder worden of het lichaam maakt co-enzym Q10 te weinig aan, daardoor is de kans groter om een hartspierziekte en spierziektes te ontwikkelen.
  • Magnesium regelt het samentrekken en ontspannen van de spieren, magnesium tekort wordt gelinkt aan spierkrampen. Magnsesium speelt onder andere een belangrijke rol bij de hartspierfunctie, de zenuwbanen, spierspanning en bloeddruk.
  • MSM leent zich goed voor uitwendige toepassingen, omdat MSM zeer goed door de huid wordt opgenomen. MSM gel geeft verlichting van pijn en is daarom toepasbaar bij fibromyalgie.
  • PEA (Palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof dat de cellen beschermt, ontstekingsremmend werkt en is een bijzonder goede pijnstiller, vooral bij chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat de pijnintensiteit enorm verlaagt als men PEA als supplement inneemt, bovendien zijn er geen bijwerkingen waargenomen.
  • Quercetine vermindert de productie van histamine, verlaagt de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen (leukotriënen). Leukotriënen veroorzaken symptomen die met allergieën gepaard gaan. Klachten zoals fibromyalgie waarbij er mini-ontstekingen in het lichaam plaatsvinden, kan het de moeite lonen om de histamine-spiegel voor een bepaalde tijd te verlagen, veel mensen ervaren dan vermindering van de klachten.
  • Ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP is een molecule dat energie opslaat en levert. Het is de energetische basis voor alle cellulaire processen. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is. Fibromyalgie is mogelijk het gevolg van een verstoorde ATP-productie. ATP lediging leidt tot een verstoord functioneren van de cel en uiteindelijk tot de spierpijn en spierstijfheid die patiënten met het fibromyalgie vaak ervaren. 2/3 van mensen met fibromyalgie vertoonde meer energie, een betere slaap, mentale helderheid en minder pijn. Ribose bevordert een toename van energie en algemeen welbevinden van respectievelijk 45% en 30%.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij fibromyalgie:
  • Griffonia verhoogt de pijndrempel.
  • Moerasspirea is een geneeskrachtige plant die hoofdzakelijk wordt ingezet bij spier- en gewrichtsaandoeningen, werkt ontstekingsremmend en pijnstillend, versterkt het bindweefsel, vermindert reumatische aandoeningen en ontspant de spieren.
Fibromyalgie behoort tot de vermoeidheidssyndromen. Toch zijn er enkele specifieke verschillen aan te wijzen. De belangrijkste daarvan is pijn op de zogenaamde tenderpoints. Het ligt voor de hand om dan aan ontstekingen te denken. Meestal komen deze echter niet uit het bloedonderzoek naar voren.
Wat is dan de oorzaak van de pijn? Volgens de nieuwste inzichten zit de pijn direct in de pijnreceptoren. De werking daarvan is onder meer afhankelijk van de neurotransmitters serotonine en substance P (neuropeptide en neurotransmitter, is betrokken bij verschillende processen, zoals bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. Werkt dit systeem niet optimaal, dan raken de communicatie van de pijnsensoren verstoord. Hierdoor kan pijn gaan optreden wanneer dat niet nodig is.Zie ook:
Artritis
Artrose
Chronisch vermoeidheidssyndroom
Histamine en allergieën
Pijn
Vermoeidheid