Fibromyalgie

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij fibromyalgie:
  • Acetyl-L-carnitine (ALC) lijkt op L-carnitine, maar heeft als voordeel dat deze beter in staat is de bloedhersenbarrière te passeren. ALC heeft invloed op de stofwisseling in de hersenen,  stimuleert het vermogen van de hersenen om zich te reorganiseren, stimuleert de productie van de neurotransmitter acetylcholine die van belang is voor het geheugen, speelt een rol bij het functioneren van de mitochondriën, is effectief bij depressies als gevolg van fibromyalgie. 1 500 mg ALC per dag, vermindert pijn en depressieve klachten.
  • Co-enzym Q10 (ubiquinol) vooral organen met hoge energiebehoefte zoals hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren verbruiken veel co-enzym Q10. Het niveau van co-enzym Q10 in het lichaam neemt af met het ouder worden of het lichaam maakt co-enzym Q10 te weinig aan, daardoor is de kans groter om een hartspierziekte en spierziekten te ontwikkelen.
  • Magnesium bisglycinaat toediening van 300 mg magnesium per dag vermindert pijnklachten. Ook het smeren op de huid van magnesiumolie blijkt effectief klachten te kunnen verlichten. Toch is er nog onvoldoende bewijs dat bij personen met fibromyalgie vaker sprake is van een tekort aan magnesium in vergelijking met gezonde personen. Misschien komt dit doordat ook in een gezonde populatie de prevalentie van een magnesiumtekort hoog is. Magnesium toegediend in een goed opneembare vorm werkt relaxerend op spieren en zenuwen. Magnesium kan zodoende spierspanning verminderen en bijdragen aan een betere slaap en minder spierkrampen.
  • MSM (methylsulfonylmethaan) en MSM gel MSM leent zich goed voor uitwendige toepassingen, omdat MSM zeer goed door de huid wordt opgenomen. MSM gel geeft verlichting van pijn en is daarom toepasbaar bij fibromyalgie.
  • Palmitoylethanolamide (PEA) is een lichaamseigen stof dat de cellen beschermt, ontstekingsremmend werkt en is een bijzonder goede pijnstiller, vooral bij chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat de pijnintensiteit enorm verlaagt als men PEA als supplement inneemt, bovendien zijn er geen bijwerkingen waargenomen.
  • Probiotica en prebiotica bij mensen met fibromyalgie is er sprake van een overgroei van schadelijke bacteriën in de dunne darm wat kan leiden tot een verhoogde doordringbaarheid van de darm (lekkende darm). Hierdoor kan men niet de essentiële voedingsstoffen uit het voedsel halen waardoor men een tekort heeft aan vitaminen, aminozuren en mineralen. Door een tekort aan voedingsstoffen kan het lichaam niet optimaal functioneren, waardoor het immuunsysteem verlaagd wordt en andere klachten kunnen ontstaan. Maagdarmproblemen komen veel voor bij mensen met fibromyalgie, 30% tot 70% heeft het prikkelbaardarmsyndroom. Een overgroei van schadelijke darmbacteriën in de dunne darm is in verband gebracht met het prikkelbaardarmsyndroom en is tevens geassocieerd met een verhoogde gevoeligheid voor pijn. Dit leidt tot een verhoogde doordringbaarheid met als gevolg dat er ontstekingsbevorderende stoffen zoals cytokinen en prostaglandinen via het bloed in de hersenen terechtkomen. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor pijn toe en raakt de werking van mitochondriën verstoord. Behandeling met probiotica en prebiotica kunnen een disbalans van de darmflora herstellen.
  • Quercetine (met bromelaïne) vermindert de productie van histamine, verlaagt de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen (leukotriënen). Leukotriënen veroorzaken symptomen die met allergieën gepaard gaan. Klachten zoals fibromyalgie waarbij er mini-ontstekingen in het lichaam plaatsvinden, kan het de moeite lonen om de histamine-spiegel voor een bepaalde tijd te verlagen, veel mensen ervaren dan vermindering van de klachten.
  • Ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP is een molecule dat energie opslaat en levert. Het is de energetische basis voor alle cellulaire processen. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is. Fibromyalgie is mogelijk het gevolg van een verstoorde ATP-productie. ATP lediging leidt tot een verstoord functioneren van de cel en uiteindelijk tot de spierpijn en spierstijfheid die patiënten met het fibromyalgie vaak ervaren. 2/3 van mensen met fibromyalgie vertoonde meer energie, een betere slaap, mentale helderheid en minder pijn. Ribose bevordert een toename van energie en algemeen welbevinden van respectievelijk 45% en 30%.
  • Vitamine D3 tekorten komen vaak voor bij mensen met fibromyalgie, te lage vitamine D-spiegels hangen samen aan meer pijnklachten, depressieve klachten en een verhoogde kans op een verminderde botmassa.
Fibromyalgie wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid van de spieren in de nek, schouders, rug, heupen, armen en benen. Bovendien gaan deze symptomen vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, het prikkelbaar darmsyndroom en soms met depressies. Koude en inactiviteit kunnen de klachten verergeren.

Volgens de nieuwste inzichten zit de pijn direct in de pijnreceptoren. De werking daarvan is onder meer afhankelijk van de neurotransmitters serotonine en substance P (neuropeptide en neurotransmitter, is betrokken bij verschillende processen, zoals bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. Werkt dit systeem niet optimaal, dan raken de communicatie van de pijnsensoren verstoord. Hierdoor kan pijn gaan optreden wanneer dat niet nodig is. Personen met fibromyalgie verwerken prikkels in het centrale zenuwstelsel anders dan bij personen die geen fibromyalgie hebben. 

Personen met fibromyalgie hebben een lagere pijndrempel en een verhoogde gevoeligheid voor pijn, een verminderde cortisol afscheiding (verstoring hypothalamus-hypofyse-bijnieras), een toename van ontstekingen en oxidatieve stress. Ook zijn er aanwijzingen dat de spiegel van het groeihormoon (aantoonbaar door insulineachtige groeifactoren-1, IGF-1) verlaagd is. Andere kenmerken zijn een verlaagd serotoninegehalte, een verstoord energiemetabolisme en een disbalans van de vitaminestatus.

Zie ook:
Artritis
Artrose
Chronisch vermoeidheidssyndroom
Histamine en allergieën
Lekkende darm
Pijn
Vermoeidheid