L-fenylalanine (L-phenylalanine)

L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en kan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen. L-fenylalanine kan niet door het lichaam worden aangemaakt, het is daarom een essentieel aminozuur.
Ondersteunende werking van L-fenylalanine bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • 15 mg per lichaamsgewicht per dag.
 • Mensen die dagelijks veel kunstmatig gezoete dranken en voeding consumeren, overschrijden gemakkelijk de aanbevolen hoeveelheid L-fenylalanine.
Waarschuwing:
 • Allergische reacties: jeuk, zwelling van handen en voeten, ademhalingsproblemen en tintelingen vooral aan de mond.
 • Verhoogde angstgevoelens, nervositeit en hyperactiviteit.
 • Fenylketonurie (hyperfenylalaninemie): is een aandoening waarbij men van nature uit niet het vermogen heeft om L-fenylalanine af te breken, daardoor hoopt l-fenylalanine zich op in het lichaam, waardoor zenuwcellen beschadigt geraken. Dit kan leiden tot hersenbeschadigingen.
 • Het is af te raden om L-fenylalanine supplementen en kunstmatige zoetstoffen te vermijden tijdens de zwangerschap om ontwikkelingsstoornissen te vermijden.
 • L-fenylalanine beter niet samen nemen met anti-depressiva.
 • Werkt spijsverteringsstoornissen en hoofdpijn in de hand.
Indicaties:
 • L-fenylalanine is het basismateriaal voor vele catecholamines en voor het ubiquinone (co-enzym Q10).
 • Vermindert het hongergevoel
 • Verhoogt de seksuele belangstelling
 • Verbetert de geestelijke waakzaamheid (concentratiestoornissen), geheugen en het leerproces.
 • Helpt om een goed humeur te bewaren
 • Verlicht depressies.
Meer info:
 • Fenylalanine is een essentiële aminozuur dat o.a. door de hersenen wordt gebruikt om norepinefrine aan te maken. De voornaamste taak van norepinefrine bestaat erin om hersencellen met elkaar te laten communiceren. Hoe meer fenylalanine u eet, hoe meer u norepinefrine kan aanmaken. supplementen verhogen de alertheid, geheugencapaciteit en neerslachtigheid kan verlicht worden. Enzymen die norepinefrine vernietigen nemen toe met het stijgen van de leeftijd, naarmate mensen ouder worden is er meer fenylalanine nodig om hersenceltransmissies gaande te houden. L-fenylalanine is nodig voor de productie van L-tyrosine en speelt ook een rol bij de aanmaak van epinefrine, een hormoon nodig voor de bloedvaten. L-fenylalanine is de grondstof voor het lichaam, nodig voor allerlei verbindingen, nodig voor de transmissie van zenuwimpulsen. L-fenylalanine is in staat om depressiviteit te verminderen, geheugenverlies op te heffen, kan ook de eetlust remmen. Teveel aan L-fenylalanine kan diarree veroorzaken, het zit in veel light-produkten waar aspartaam inzit, omdat aspartaam vervaardigd is uit fenylalanine en aspartaamzuur. In zeer hoge concentraties kan fenylalanine de bloeddruk verhogen, sommige mensen reageren allergisch op fenylalanine. Fenylketon in het bloed en urine onstaat als er een blokkade is in de afbraak van fenylalanine, dit kan zelfs leiden tot geestelijke achterstand bij kinderen. De afwezigheid of onvoldoende activiteit (deficiëntie) van fenylalaninehydroxylase veroorzaakt een ophoping van fenylalanine in alle lichaamsvloeistoffen en daardoor een uitscheiding in de urine van het omzettingsproduct fenylpyruvaat (fenylketon). De biochemische achtergrond van de mentale retardatie is nog een raadsel. Een vroege diagnose is essentieel en wordt bereikt door te screenen van pasgeborenen. In het bloed, verkregen door middel van een hielprikje, wordt de concentratie fenylalanine bepaald. De frequentie van fenylketonurie is op een schaal 1:20.000 pasgeborenen. De ziekte kan overgeërfd worden. De geestelijke achterstand (mentale retardatie) wordt voorkomen door een dieet met weinig fenylalanine. Daartoe worden eiwitten met een laag gehalte aan fenylalanine zoals het melkeiwit caseïne gehydrolyseerd. Uit   het hydrolysaat wordt fenylalanine verwijderd door adsorptie. L-Fenylalanine wordt het beste op nuchtere maag ingenomen met water of fruitsap, een uur voor en na inname van L-fenylalanine, geen eiwitten nuttigen, deze gaan concurreren met L-fenylalanine en dan is de werking niet ten volle uit.