Astma

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij astma:
 • Glutathion (gereduceerde)  te kort wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen, longbeschadiging bij pasgeborenen en astma. De longen zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.
 • Inuline heeft een direct ontstekingsremmend effect in de luchtwegen, zo blijkt uit de resultaten. In vervolgstudies moet de rol van voedingsvezels bij astma verder onderzocht worden.
 • Knoflook extract kan toegepast worden bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking). Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) wordt gegeven bij bronchitis, cystische fibrose, astma, sinusitis en pneumonie. Het helpt om het slijm af te breken, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. NAC splitst de zwavelbruggen van in het slijm in aparte sulfhydrylgroepen, waardoor kleinere moleculen ontstaan. Bij dergelijke toepassingen wordt NAC soms als spray toegepast.
 • Omega 3 met EPA/DHA zorgen voor minder kans op astma. Te weinig innamen van omega 3-vetzuren worden in verband gebracht met een verhoogde kans op astma. Onderzoeken laten zien dat voldoende innamen van omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap de kans op astma bij het nageslacht verkleint.
 • OPC's (oligomere proanthocyanidines) is de afkorting van Oligomere Proantho Cyanidines. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden en werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. OPC's remmen de aanmaak van histamine en kan zo bij een groot aantal allergieën en astma ter vermindering van de klachten ingezet worden. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking.
 • Prebiotica kan inspanningsastma verminderen. Dit blijkt uit een studie met atleten. 3 weken gebruik van prebiotica zorgde voor verminderde vernauwing van de bronchiën met 40%. Dit gaat gepaard met een afname van benauwdheid, piepende ademhaling, drukkend gevoel op de borst en een verminderde slijmproductie.
 • Seleniummethionine supplementatie met dagelijks 100 mcg selenomethionine (selenium), gedurende 3 maanden, kan de symptomen van astma verminderen.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) heeft een gunstig effect bij kinderen met astma. De sterkte van het effect wordt beïnvloed door de leeftijd, ernst van de astma en de blootstelling aan vochtigheid. Vitamine C supplementen verminderen astmasymptomen en verbeteren de longcapaciteit.
 • Vitamine D3 tekort in de vroege kinderjaren is geassocieerd met een verhoogde kans op astma, een piepende ademhaling, eczeem en allergie op tienjarige leeftijd. Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan een verhoogde kolonisatie van schadelijke bacteriën in de bovenste luchtwegen en een verhoogde kans op ernstige luchtweginfecties. Beiden zijn risicofactoren voor het ontstaan van astma. Vitamine D verkleint het risico van een astma-aanval bij kinderen. Kinderen die astma hebben leidt vitamine D tot een afname van het aantal astma-aanvallen met maar liefst 74%.

Astma is één van de belangrijkste allergische aandoeningen. De ziekte komt vaak voor. Bij volwassenen wordt het percentage astmapatiënten op 4,5% geschat. Astma kan op de kinderleeftijd optreden, nu komt het heel vaak voor dat kinderen jonger dan 3 jaar bij periodes piepen tijdens het ademen. In veel gevallen is dit een verschijnsel van voorbijgaande aard. Slechts bij 1/3 van deze groep kinderen ontwikkelt zich een echt astma. Klachten blijven dan ook na het derde jaar bestaan. In een aantal gevallen zal het astma weer afnemen tegen de puberteit. Het is echter niet zo dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, patiënten gemakkelijk over hun ziekte heen groeien. Vaak blijven patiënten wat klachten en longfunctiestoornissen houden, ook al is een verbetering te bespeuren. In een aantal gevallen komen de symptomen volledig terug bij het volwassen worden. Astma heeft bij kinderen en jonge volwassenen vaak een allergische oorsprong. Bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen speelt allergie veelal geen rol van betekenis.

Zie ook:
Ademhalingsstoornissen
Bronchitis
Emfyseem
Histamine en allergieën
Hoesten
Lekkende darm
Neuspoliepen
Sinusitis
Verkoudheid
Voedselallergie