Doorgaan naar hoofdcontent

L-arginine

L-arginine is de enige voorloper van stikstofmonoxide (NO), een sleutelmolecuul dat onder meer van belang is voor vaatverwijding, weefseldoorbloeding, bloeddruk en het goed functioneren van hart, longen, nieren, immuunsysteem, hormoonstelsel (waaronder bijnieren en hypofyse) en zenuwstelsel. Volwassenen kunnen l-arginine zelf aanmaken uit de aminozuren l-ornithine, l-glutamine, l-glutamaat en l-proline. De hoeveelheid l-arginine in de voeding draagt aanzienlijk bij aan de totale l-arginine voorziening. Onder verschillende omstandigheden kan de biosynthese van l-arginine bij volwassenen ook onvoldoende zijn om in de behoefte te voorzien, in dergelijke gevallen komt suppletie met l-arginine de gezondheid ten goede. Onder verschillende omstandigheden kan de biosynthese van ornithine onvoldoende zijn om in de behoefte te voorzien, in dergelijke gevallen komt suppletie met ornithine de gezondheid ten goede.

Mogelijk helpt l-arginine bij:
 • Botontkalking (osteoporose): L-arginine bevordert de synthese van het groeihormoon. Naarmate de leeftijd stijgt, produceert de hypofyse steeds minder groeihormoon. Daardoor wordt de capaciteit om te regenereren (bijvoorbeeld bindweefsel, musculatuur, botweefsel, wondgenezing) steeds minder.
 • Doorligwonden: L-arginine versnelt het herstel van doorligwonden bij personen met een ruggenmergletsel. De genezing van de wonden zijn korter bij inname van L-arginine supplementen. 
 • Gezond afvallen: L-arginine stimuleert het vrijkomen van het groeihormoon dat kan leiden tot de verbranding van depot-vet en de vorming van krachtiger spieren.
 • Impotentie/erectiestoornissen: L-Arginine is een voorloper van stikstofoxide,  inname van l-arginine doet het stikstofoxide spiegel stijgen in het bloed. Stikstofoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbeterd zo de doorbloeding van het hele lichaam, inclusief het zwellichaam in de penis. Onderzoek is uitgevoerd waarbij de personen dagelijks 1500 mg l-arginine inname, na 7 weken hadden 73 % van de personen merkbare verbeteringen. Een aanvulling op l-arginine is l-ornithine. Het wordt in het lichaam tot l-arginine afgebouwd, dit zeer langzaam waardoor het effect lang aanhoudt De combinatie van de 2 aminozuren verbeterd over het algemeen de regeneratie capaciteit van het lichaam en leidt tot een significante verhoogde vitaliteit. Het is bewezen dat de toename in vitaliteit ook bij mannen potentie verbetert.
 • Uithoudingsvermogen (betere prestaties): L-arginine zorgt voor een verlenging van de inspanningstijd. Ook nam na inname van L-arginine de maximale inspanningscapaciteit toe. De resultaten van dit onderzoek suggereren een gunstig effect van L-arginine op het uithoudingsvermogen. L-arginine stimuleert de groeihormoonproductie en wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting.

Dosering:
 • Een intensieve kuur bestaat uit dagelijks 2 doses van zo’n 1000-3000 mg L-arginine, aangevuld met L-ornithine (circa 20-25% van de hoeveelheid L-arginine). Het verdient de voorkeur deze aminozuren in te nemen met water.
 • De eerste dosis kort voor een periode van intensieve inspanning en als die er niet zal zijn, een half uur voor een maaltijd. De andere dosis wordt vlak voor het slapen gaan ingenomen, omdat de eerste fase van de slaap gekenmerkt wordt door een hoge vrijgifte van groeihormoon.
 • Na 6 weken gebruik wordt een rustperiode van dezelfde lengte aangeraden, voordat eventueel weer een nieuwe kuur wordt gestart.
Synergisme:
De synthese van groeihormoon wordt verder nog gestimuleerd door lichaamsbeweging (aeroob) en vasten en wordt geremd door insuline. Het vermijden van suiker is daarom aan te raden. Er zijn diverse nutriĆ«nten die synergistisch kunnen werken op l-arginine:
 • Multi-vitaminen
 • Vitamine C
L-arginine is een uitermate belangrijk aminozuur voor de gezondheid en heeft uiteenlopende functies in het hele lichaam.

Waarschuwingen:
 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het gebruik van L-arnginine en L-ornithine bij nog niet volgroeide personen wordt afgeraden.
 • Andere contra-indicaties zijn: schizofrenie en psychosen.
 • Eventuele sluimerende Herpes-infecties, kunnen door het gebruik van L-arginine en L-ornithine weer gaan opspelen. Verder kan er een (reversibele) verdikking en verruwing van de huid optreden. In die gevallen moet met het gebruik van deze aminozuren worden gestopt.
 • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.