Doorgaan naar hoofdcontent

Aminozuren en anti-aging

De juiste aminozuren samenstelling is een complete opbouwende kuur voor huid, haar en nagels. Zij levert actieve vitale stoffen, die belangrijk zijn om de haar kwaliteit te verbeteren, de nagels te versterken en de soepelheid van de huid te vergroten. Mooi, glanzend haar, sterke nagels en een gladde, strakke huid zijn kenmerken van gezondheid en natuurlijke schoonheid. Voorwaarde daarvoor is een goede verzorging van het lichaam, met de juiste voedingsstoffen en vitaalstoffen. Op deze wijze worden huid, haar en nagels van binnenuit gevoed en wordt ervoor gezorgd dat de opbouw van bindweefsel, zoals bijvoorbeeld collageen, elastine en keratine functioneert. Zo blijft de huid soepel en elastisch, de nagels stevig en het haar sterk en mooi.

Gedurende het verouderingsproces verzwakken de celfuncties. In de huid wordt minder collageen en elastine aangemaakt, waardoor de typische tekenen van een verouderde huid zichtbaar worden, zoals rimpels, een verminderde soepelheid en een dunnere huid. Daarnaast hebben de zogeheten vrije radicalen (hoogreactieve moleculen) in de cellen een genotoxische werking en is de productie van repair enzymen verminderd. De hypothese is nu, dat creatine de verouderde energiehuishouding op latere leeftijd stimuleert, zodat de celfuncties positief worden beïnvloed, waarmee de natuurlijke huidfunctie wordt ondersteund. Bovendien kan creatine de cellen tegen invloeden van buitenaf beschermen, doordat het een soort wateromhulsel om de cel heen vormt. Hierdoor kunnen gevaarlijke stoffen niet in de cel binnendringen. Het vermogen om deze omhulsels uit water te vormen verhoogt bovendien het vochtgehalte van de huid.

Creatine:
  • Creatine is een aminozuren derivaat, dat van nature in het lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij de energiestofwisseling van de cellen. In het lichaam van een persoon die 70 kilo weegt, is ongeveer 120 gram creatine aanwezig. Hoe meer creatine, hoe meer collageen. Creatine functioneert als een soort energieopslag voor perioden met een verhoogde behoefte aan energie. In proeven met cel structuren werd aangetoond dat de energiestofwisseling kan worden vergroot, wanneer van buitenaf creatine wordt toegevoerd. De cellen produceerden daardoor namelijk meer proteïnen, zoals bijvoorbeeld het voor de huid belangrijke collageen, elastine alsook enzymen, die een genotoxische werking tegengaan.
Collageen:
  • Collageen is een lichaamseigen eiwit, dat in het huidweefsel voor strakheid en stevigheid zorgt. Het bindt water en verhoogt daardoor de vochtigheidsgraad van de huid. De huid wordt glad en fluweelzacht. Vanaf het 25e levensjaar begint het verouderingsproces van de huid en vermindert het aandeel collageen in de huid. Het resterende collageen is minder werkzaam. Collageen is een belangrijke factor bij de waterhuishouding van de huid. Bijzonder effectief werkt het, wanneer het rechtstreeks van binnenuit kan werken. De lichaamseigen collageenproductie wordt gestimuleerd door de aminozuren L-glycine, L-threonine en L-proline.
In het algemeen werken aminozuren als een huidverzorging van binnenuit. De huid is een gevoelig en uiterst betrouwbaar waarschuwingssysteem. Haar verschijningsbeeld is zowel een onderdeel, als een spiegel van de stofwisseling. Allergische reacties, ontstekingen, een slecht doorbloedde fletse huid, het zijn allemaal tekenen van ons lichaam, die erop wijzen dat de stofwisseling niet goed functioneert.
Glutamine voor een strakke huid:
  • L-glutamine is het meest voorkomende aminozuur, dat door het lichaam zelf kan aangemaakt worden. Met de toenemende leeftijd wordt dit echter niet meer voldoende geproduceerd. Glutamine is erg belangrijk voor de proteïnesynthese. Is er te weinig directe glutamine beschikbaar, dan haalt het lichaam proteïne uit de bestaande spiermassa om het vervolgens in glutamine en energie om te zetten. Op deze manier gaat er veel spierproteïne verloren, de spieren worden dunner, de huid slapper. Men kan bijna zoals bij planten zeggen, dat men bij het ouder worden verdroogt en verdort. Glutamine is in deze context een uitstekend anti-age supplement en wordt door sommige wetenschappers niet voor niets betiteld als de verjongingsbron van binnenuit. Bij een gebrek aan glutamine haalt het lichaam proteïne uit bestaande spiermassa en zet het in glutamine en energie om.
Cysteïne bij haaruitval:
  • Bij het bestrijden van haaruitval is een evaluatie van de eetgewoonten zinvol. In het totale proteïnegehalte van haren en nagels hebben zwavelhoudende aminozuren een opmerkelijk hoog aandeel. Daarom is L-cysteïne bij de opbouw van de haargroei van bijzondere betekenis. Cysteïne ondersteunt bovendien het ontgiften van het lichaam, doordat met in het lichaam opgeslagen zware metalen (in het bijzonder koper) verbindingen wordt aangegaan, die vervolgens worden uitgescheiden. Cysteïne kan er ook toe bijdragen, het lichaam tegen allerlei schadelijke substanties te beschermen, die door roken en alcoholgebruik ontstaan.
L-arginine stimuleert de haargroei:
  • L-arginine is als een precursor van stikstofmonoxide (NO) van cruciaal belang voor de haargroei. De bloedvatverwijdende werking van arginine heeft een gunstige uitwerking op de haargroei. Het gegroeide aandeel stikstofmonoxide opent namelijk de kalium kanalen, waardoor de doorbloeding van de haarwortel wordt verbeterd en de haargroei wordt gestimuleerd. Net als onze huid heeft ook ons haar een substantiële behoefte aan het mineraal zink. Als bewaker van het immuunsysteem is selenium voor de haarwortels minstens zo belangrijk als voor de huid. Alle B-vitamine zijn essentieel voor een gezonde haargroei. Eén van de talrijke tekenen van een vitaminegebrek is haaruitval en/of glansloos, breekbaar haar.
Vitale organen als hart en hersenen worden het eerst voorzien van vitamines en mineralen en dan pas de buitenkant (de huid), tekorten in de voeding zullen daar ook het eerst zichtbaar worden
Zie ook:
Aminozuren
Huidkloven
Huidveroudering
Huidverzorging
Stofwisseling
Veroudering