Doorgaan naar hoofdcontent

Alzheimer

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij Alzheimer:
  • Acetyl-L-carnitine verschillende studies hebben de werkzaamheid van ALC aangetoond bij het verbeteren van het verstandelijk vermogen bij dementie van het Alzheimer-type evenals bij lichte dementie. Deze studies duurden meestal 3 tot 6 maanden, de gebruikte doses varieerden van 1 tot 3 gram per dag. De belangrijkste verbeteringen waren te zien bij ruimtelijke oriëntatie, korte-termijngeheugen, aandacht en verbale vermogens. Bij gebruik gedurende langere tijd (een jaar) was ook een verbetering te zien van het lange-termijngeheugen. ALC is het meest effectief in de vroege stadia van Alzheimer.
  • Bacopa stimuleert het geheugen, creativiteit, motivatie, verwerking van informatie in de hersenen en de gezondheid van de hersenen. Bacopa kan ondersteunend helpen en afremmen bij de ziekte van alzheimer.
  • Ginkgo biloba verbetert de hersendoorbloeding, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is kan ginkgo de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen.
  • Glutathion (gereduceerde) verhoogde oxidatieve stress en een tekortschietend glutathionsysteem speelt een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, zoals bij de ziekte van Alzheimer. Zo heeft toediening van glutathion een gunstig effect bij de ziekte van Alzheimer.
  • Huperzine A kan gemakkelijk door de hersenbloedbarrière dringen. Huperzine A zorgt ervoor dat acetylcholine (neurotransmitter) wordt aangemaakt. Deze neurotransmitter speelt een essentiële rol in het uitvoeren van mentale vaardigheden en kan dementie en de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen.
  • L-carnosine ophoping van bèta-amyloïd in hersenweefsel is een bepalende factor bij de ziekte van Alzheimer. In vitro experimenten bleek behandeling met carnosine in staat om de celschade door bèta-amyloïd gedeeltelijk of soms zelf geheel terug te dringen. Carnosine blokkeert en inactiveert bèta-amyloïd en beschermt het zenuwweefsel zo tegen ziekten als dementie. Volgens de onderzoekers komt de beschermende werking van carnosine door de antioxidatieve en anti-glycosylerings-eigenschappen.
  • R-alfaliponzuur is één van de weinige antioxidanten die zeer gemakkelijk de bloed-hersenbarrière kan passeren. Vanwege de zware-metalen chelerende werking van alfaliponzuur kan het daarnaast ook zijn dat alfaliponzuur een toxische stressfactor voor de zenuwen wegneemt.
  • Vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van hersencellen en verbetert de werking van neurotransmitters. Maagdenpalm kan hierdoor de ziekte van Alzheimer afremmen en helpen te voorkomen.
  • Vitamine B-complex (co enzym) helpt de homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen. Homocysteïne is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling, dat normaal afgebroken wordt met behulp van vitamine B's. Als dit proces gestoord is door een verkeerde leefgewoonte of algehele veroudering kan homocysteïne zich ophopen en aanleiding geven tot een verhoogd risico voor tal van ziekten. Ook de kans op de ziekte van Alzheimer is verhoogd bij een verhoogde homocysteïnespiegel.
  • Vitamine C (bioflavonoïden complex) verkleint mogelijk de kans op aandoeningen van het zenuwweefsel en gedragsveranderingen die gerelateerd zijn aan de ziekte van Alzheimer. Vitamine C is in staat vrije radicalen weg te vangen.

De ziekte van Alzheimer is een chronische neurologische aandoening, waarbij het intellectueel vermogen langzaam aftakelt. De beginfase wordt gekenmerkt met lichte desoriëntatie en geheugenverlies, dat uiteindelijk evolueert naar onrust, verwardheid en tenslotte hulploosheid. De ziekte van Alzheimer duikt meestal op na 65 jaar (ze treft 2 à 6 % van de personen na 65 jaar en 15 à 20 % van de bejaarden ouder dan 80 jaar). Als gevolg van de toename van de levensverwachting wordt deze ziekte een sociaal probleem aangezien opvang voor de verzorging van de ziekten onvoldoende aanwezig is. Bovendien hebben de die dicht bij de patiënt staan meestal onvoldoende kennis hoe ze met een demente persoon moeten omgaan.

Oorzaken:
De oorzaken zou kunnen liggen in een neurochemische (disbalans van chemicaliën in de hersenen! tot genetische, immunologische, virale, vasculaire of toxische oorsprong. Daardoor worden hersencellen vernietigd en de boodschappen worden niet meer goed overgebracht van de ene naar de andere cel. Van bepaalde levensomstandigheden is al aangetoond dat het co-factoren zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Hiertoe behoort het sociaal niveau, maar ook de toegang tot zorgverstrekking voor en vlak na de geboorte. Het ontbreken van intellectuele prikkels zou eveneens een aandeel hebben in het ontstaan van de ziekte.

Dementie:
Dementie betekent in de medische wereld een vertraging van de intellectuele capaciteiten, veroorzaakt door een beschadiging van de hersencellen. Er is een onderscheid tussen: sympromatische dementie, die vaak samenhangt met cerebrale congestie, ze komt vaak voort uit neurologische of hormonale ziekten, een intoxicatie of een infectie (multi-infarct of vasculaire dementie) en degeneratieve dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Zie ook:
Artrose
Concentratiestoornissen
Geheugenproblemen
Immuunsysteem
Infecties (ontstekingen)
Multiple sclerose
Ziekte van Parkinson
Stop Alzheimer nu - Hoe je dementie, de ziekte van Parkinson, ALS, multiple sclerose en andere neurodegeneratieve stoornissen kunt voorkomen en doen keren - Auteur: Bruce Fife